Ce este anxietatea

ce este anxietatea
ce este anxietatea

Cred că ai ajuns aici căutând să înțelegi mai bine ce este anxietatea, care sunt simptomele anxietății, care este cel mai bun tratament pentru anxietate sau tulburarea anxioasă și cum poți scăpa de această stare de anxietate.

În primul rând vreau să îți mulțumesc pentru că îmi acorzi încrederea de a te sprijini în această situație cu care te confrunți, îmi imaginez că îți este foarte greu și de aceea te felicit că ești una dintre persoanele înțelepte care știu că primul pas spre vindecare este conștientizarea problemei.

Poate că vrei să afli mai mult decât îți spune Dex-ul (anxietate = stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi), așa că voi începe acest articol/mesaj prin a clarifica un aspect important. Anxietatea nu este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla și din fericire nu poți scăpa de ea. Mai mult decât atât, este bine să înțelegi că starea de anxietate este modul prin care organismul nostru se adaptează mediului, anticipând eventuale pericole, pentru a ne ține departe de situații care ne pot afecta integritatea corporală.

De asemenea trebuie reținut faptul că există anxietate ca stare, apare doar in anumite contexte favorizante și ca trăsătură, fiind o formă de anxietate moștenită, are o predispoziție mai accentuată spre a se manifesta, mai ales dacă unul dintre părinți are această tulburare anxioasă.

Ei bine, dar dacă anxietatea mă ajută, atunci de ce am această stare?

Problemele apar atunci când organismul slăbit sau/și având un fond mai anxios decât alte persoane, favorizează apariția tulburărilor anxioase și dezvoltarea unor comportamente anormale.
De fapt și aceste comportamente dezadaptative au tot un rol de reechilibrare a organismului (asta ca să vedeți cât de inteligent este corpul nostru 🙂 ).

Aș putea spune că fără anxietate am putea muri, iar unii dintre voi m-ar contrazice spunând: “ba din contră, fără anxietate aș putea trăi și eu normal, pentru că era să mor de câatac-de-panicateva ori, îmi auzeam inima bătând și mă gândeam că se va opri,… sau numai aveam aer  și îmi era atât frica, șimțeam că voi muri…”. Acesta este un tip de manifestare al anxietății, numit atac de panică sau conform manualelor cu care lucrează psihologul, „tulburare de panică”. Alte simptome ale atacului de panică sunt: tremor, transpirații, senzația că ceea ce se înâmplă nu e este real sau de leșin, probleme cu somnul (nu pot adomi sau mă trezesc foarte devreme și nu mai pot adormi)

Prin această somatizare organismul încearcă să ne atragă atenția asupra abuzului la care îl supunem. Printre cauze se numără conflicte interioare sau exterioare, abuzul de orice fel (muncă, alcool, droguri, calculator etc), pierderea cuiva drag, suferința unui accident la care am fost implicat eu sau cineva apropiat, precum și alte cauze.

Alte tulburări anxioase:

  • Fobii specifice, printre cele mai cunoscute sunt: fobia socială – frica de un anumit obiect sau situație, agorafobia – frică de spații largi deschise; arahnofobia – frica de păianjeni
  • Nevroza Obsesiv Compulsivă
  • Anxietate Generalizată – o stare de neliniște exagerată și persistentă în timp
  • Tulburarea de Stres Post-traumatic – apare în general după o traumă severă la nivel fizic sau emoțional

Tratament anxietate

Fiind o afecțiune de origine psihică în cele mai multe cazuri se recomandă consultul unui psihoterpeut/psiholog pentru început, acesta poate recomanda clientului consultarea unui specialist psihiatru.

Spre norocul nostru anxietatea se tratează și chiar se pot obține rezultate foarte bune mai ales dacă afecțiunea este determinată de o situație temporară, însă și anxietatea moștenită se ameliorează semnificativ.
Tratamentul diferă în funcție de persoană și de severitatea tulburării. Cu ajutorul psihoterpeutului sau psihologului clinician, se determină gradul de severitate și se stabiliește un program de intervenție care poate dura de la câteva ședințe până la 1-2 ani.

Dacă tulburarea anxioasă are o formă mai gravă, poate necesita intervenția psihiatrului care va recomanda, anxiolitice și/sau antidepresive iar pacientul își poate relua, sau continua, psihoterapia în paralel cu acest tratament.


Dacă informația v-a fost de folos puteți oferi un feedback printr-un comentariu sau like, iar dacă vă confruntați cu anxietatea sau altă tulburare psihică și doriți suport terapeutic, fiind psiholog clincian în supervizare și psihoterapeut în formare, vă pot oferi ocazia de a lucra împreună pentru restabilirea liniștii d-stră interioare. De asemenea dacă mă contactați și spuneți că ați venit după vizionarea acestui mesaj informativ vă pot oferi o ședință gratis.

Vă doresc o viață liniștită și interesantă!

One thought to “Ce este anxietatea sau tulburarea anxioasa”

Leave a comment