Celor mai mulți dintre noi ne este Frică de Schimbare și urmărim prin orice mijloace obținerea Certitudinii, refuzând să acceptăm faptul că, singura Certitudine din acest Univers este tocmai Schimbarea!

Există o nevoie intrinsecă, chiar inconștientă, de a avea certitudine, de a elimina necunoscutul din viața noastră, care din nefericire se „bate cap în cap” cu o altă trebuință foarte puternică, nevoia de nou – curiozitatea.

Din acest motiv, uneori nu știm ce vrem, ce ne dorim, comportament ce se transpune la nivel psihic printr-o incapacitate de a ne decide sau un conflict intern major, cum ar fi o nevroză, dacă sunt prezente și aspecte cu caracter patologic.

Pe deoparte, certitudinea hrănește cea mai înaltă trebuință – nevoia de siguranța – și de aceea, cei mai mulți oameni acceptă să renunțe la ce i-ar putea conduce către cunoașterea și satisfacerea unor nevoi mult mai înalte, cum sunt cele de natură spirituală, rămânand într-un stadiu de supraviețuire.

Pe de altă parte, blocarea pentru mult timp a curiozității duce în timp la instalarea monotoniei, a plictiselii, fiindcă functionarea corectă și dezvoltarea creierului feste puternic influențată de modul în care acesta este stimulat, iar curiozitatea este direct implicată în acest mecanism.

Deși a avut și încă mai are un caracter adaptativ, prin susținerea și protejarea integrității ogranismului unui individ, cred că, învingerea fricii de incertitudine și curiozitatea primilor hominizi a făcut posibilă evoluția speciei umane până la nivelul la care am ajuns astăzi.

Poate că cea mai bună metodă de a evolua, a fost să accepte schimbarea ca făcând parte din viață și mai mult decât atât să se acordeze la schimbare, folosind-o pentru a-și hrăni curiozitatea nu pentru a o limita.

 

 

 

 

Leave a comment