Adaptarea Hedonică sau de ce nu putem fi mai FERICIȚI, chiar dacă avem mai mult?!

Ai încerca să alergi mai tare, știind că oricât de mult te-ai strădui, vei râmâne în același loc de care încerci din răsputeri să te depărtezi?
 
Mi s-a întâmplat de câteva ori în vis, când, dorind să scap de un pericol, și încercând să fug, realizam că: cu cât mă chinuiam mai tare cu atât rămâneam mai înțepenit și tot ceea ce obțineam era frustrarea faptului că mă aflam în același loc.

Același lucru se petrece uneori și în cazul fericirii, atunci când ne dorim, și chiar obținem ceea ce ne dorim, starea noastră de bine crește doar temporar, datorită apariției fenomenului de adaptare hedonică.

Loteria Fericirii

Cercetările au arătat că persoanele care câștigă la loto o sumă însemnată de bani, și care se presupune că ar trebui să fie mai fericite, după maxim un an de la eveniment, revin la același nivel de fericire avut înainte de apariția aceastei schimbări pozitive.

fericit daca castig la loto

Adaptarea hedonică, sau revenirea la același nivel de fericire, se datorează pe de-o parte comparației sociale și pe de altă parte, creșterii aspirațiilor personale.

De pildă, observăm mașina cea nouă achiziționată de vecinul nostru, sau o operație estetică foarte reușită la colega noastră, și apare atunci aceea dorință de a obține și noi aceste lucuri, gândindu-ne că vom fi mult mai fericitiți atunci când le vom aveam. (Și astfel începem alergarea…)

Imediat ce am obținut ceea ce ne doream, trăim o stare de fericire și împlinire, pentru ca mai apoi, fericirea noastră să înceapă să scadă, ajungând în 6 -12 luni, la același nivel, precum era înainte de a apărea acestă dorință. (Acum realizăm că am alergat degeaba…,pentru că suntem în același loc.)

Creșterea aspirațiilor este un alt lucru banal care ne tulbură fericirea. Poate, ca orice om, ne dorim mai mult confort, o casă* mai mare spre exemplu, și cu multă muncă, dar și cu puțin noroc, ajungem să obținem aceea casă.

După 1-2 ani, fericirea noastră revine la stadiul inițial, și ne gândim că ne trebuie o casă* nouă, mai frumoasă, poate mai mare, o casă care să ne ofere mai multe beneficii, mai mult confort. (Și astfel începem din nou alergarea…)

Dacă inteligența și celelalte abilități ale noastre ne ajută, ne împlinim și această dorință; din păcate, cu unele costuri, prea mari uneori, cum ar fi pierderea sănătății sau deteriorarea relațiilor cu cei dragi.

Chiar și atunci când ne-am atins scopul, iar sănătatea sau relațiile nu ne-a fost afectate prea mult, calitatea fericirii noastre revine la nivelul inițial, după o perioadă de aproximatix un an. (Iar noi suntem  din nou în același punct de plecare, din care ne-am început alergarea.)

de ce nu putem fi fericiti chiar daca avem mai mult

Trist dar adevărat! Din păcate, schimbarea circumstanțelor de viață, comform cercetătorilor de la Universitatea Stanford, au o influență de maxim 10% în ceea ce privește starea noastră de fericire.

Restul de 90% fiind împărțit aproape în mod egal între: starea noastră de bine parvenită prin intermediul moștenirii genetice (50%) și fericirea obținută în mod conștient printr-o serie de activități specifice (40%).

Funcția pozitivă a adaptării hedonice

Partea frumoasă a adaptării hedonice este că funcționează și în cazul în care o persoană este afectată de evenimet negativ, cum ar fi un accident, din care râmâne cu o dizabilitate pe viață, sau apariția unei boli cronice. Aceste persoane revin la starea obișnuită de fericire, la 6-12 luni de la apriția evenimentului.

Conform unui studiu efectuat la Universitatea din Michigan în 2005, pe un grup de pacienți care necesitau hemodializă, nu a rezultat nicio diferență în ceea ce privea fericirea pacienților cu probleme și un alt grup de oameni normali.

Membri celor două grupuri participante au fost puși să noteaze la fiecare 20 minute, timp de o saptămână, tipul emoțiilor experimentate, atunci când le suna pagerul.

Chiar și așa, după aflarea rezulatelor, grupul celor care necesitau dializă, susțineau că ar fi mai fericiți dacă viața nu i-ar fi confruntat cu această situație, iar grupul celor normali, nu își puteau imagina cum și-ar putea păstra același nivel de fericire, dacă s-ar afla într-o situație similară cu celălalt grup.adaptarea-hedonica

În concluzie, mai multe posesiuni tangibile sau intangibile, nu ne fac mai fericiți, decât pentru un timp.

Adevărată fericire depinde de natura noastră și de modul în care alegem să cultivăm o viață echilibrată (fizic, emoțional, profesional și spiritual), ancorată în prezent și totodată centrată îndeplinirea scopurilor ce ne aduc bucurie, atât la nivel personal cât și în relație cu toți ceilalți oameni din jurul nostru.

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți construi fericirea, te invit pe pagina mea de facebook. https://www.fb.com/antrenorfericire.ro

*Pentru bărbăți, se poate înlocui cuvântul casă cu mașină sau nevastă; iar pentru adolescenți cu tableta sau telefonul mobil.

Leave a comment