Cum aș putea să fiu fericit acasă și la serviciu?

Cea mai mare parte a timpului o alocăm celor două mari zone din viața noastră: familie și loc de muncă. Dacă una dintre ele devine mai importantă, apare un dezechilibru și e puțin probabil să mai pot fi fericit acasă și la serviciu.fericit acasa si la serviciu

Se întâmplă de multe ori, ca satisfacerea anumitor nevoi cum ar fi cele de respect, recunoaștere și afirmare, să fie mai des întâlnită în spațiul profesional decât în mijlocul familiei. Astfel că, încercînd să ne bucurăm mai mult de acesta stare de bine, petrecem mai mult timp acolo unde obținem validare și acceptare; lucru ce are un efect negativ asupra relațiilor cu cei dragi.


Echilibrul între emoțional, spiritual, fizic și intelectual

Făcând apel la imaginație ne putem închipui fiecare individ ca fiind un automobil pe patru roți (v. filmul de animație „Cars”). Fiecare roată reprezentând un domeniu de dezvoltarea a individului. Cele 4 roți sunt de fapt cele patru niveluri de dezvoltarea și suport a personalității – corpul mașinii: fizic, psihic, emoțional și spiritual.

Dacă locul nostru de muncă solicită doar anumite niveluri, iar în restul timpului nu dezvoltăm și celelalte planuri, vom avea un automobil cu probleme. O roată mai mare însemnă o dezvoltare mai accentuată doar pe un anumit nivel, ceea ce va duce la ridicarea mașinii doar în aceea zona, lăsând restul automobilului la pământ.  Așa că, deși mașina functioneaza acum, în timp dezechilmasina-personalitatiiibrul poate duce la pagube foarte mari și din nefericire nu există niciun fel de asigurare casco  sau RCA care să ne scoată din belea.

Revenind acum la viața reală, te poți întreba cum esți tu în acest moment? Care este planul în care investești cel mai mult din timpul sau banii tăi? Ești fericit acasa și la serviciu?
Dacă viața ta se rezumă doar la muncă, poate că cele mai mari “roți” ale tale sunt cele care merg în direcția dezvoltării fizice sau intelectuale, lăsând pe „jantă” sfera emoțională sau/și cea spiritual-culturală.

Iată ce ai putea face pentru a te bucura mai mult de viață atât acasă cât și la serviciu.

1. Pe plan intelectual, dacă jobul tău nu solicită actualizarea informațiilor la noile trandu-uri in domeniul în care îți desfăsori activitatea ai putea să ai o atitudine proactivă și să-ți lărgești orizontul de cunoștere. Acest fapt nu doar că te va ajuta să dezvolți planul intelectual, dar totodată va genera noi posibilități de evoluție în cariera ta, ceea ce automat va afecta, sper eu pozitiv, celelate planuri.
Dacă dezvoltarea intelectuală este deja parte a jobului tău poți, începe să explorezi și alte domenii conexe, vei fi astfel mai pregătit decât alții, iar valoare ta pe piața specialiștilor în domeniu va crește.
În ceea ce privește perofmanța este de dorit ca obiectivele stabilite împreună cu superiorul sau subalternii, precum și cele personale să fie clare și realiste, în acord cu potențialul și abilitățile fiecăruia. Astfel menținem un nivel de motivație eficient, asigurând în același timp satisfacerea nevoi de compentență care este o componentă importantă a stării de bine conform studiilor lui Deci și Ryan (2002).

 

 2. Planul fizic poate fi îmbunătățit ținând cont de numărul de ore pe care îl alocăm somnului, calitatea și orele meselor, dar și de efortul fizic susținut în fiecare zi. Contrar vechilor cunoștiințe în domeniul neuroștințelor, ultimele cercetări (Sandrine Thuret, 2009) arată că se produc zilnic circa 700 neuroni noi în hipocampus, neuroni ce s-a dovedit ștințific a fi în conexiune cu starea noastră afectivă și controlul depresiei.
Sunt anumite activități care susțin neurogeneza și este de dorit a face parte din viața noastră cotidiană. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • învăță ceva nou în fiecare zi,
  • dormi suficient,
  • aleragă de câteva ori pe săptămâna,
  • alege o alimentație sănătoasă

De partea cealaltă stresul, abuzul de substanțe și suprasoliciarea duc la diminuarea acestui proces. Poți evita stresul și burnout-ul dacă:

  • stabilești/accepți termene și angajamente realiste,
  • faci o delimitarea clară a sarcinilor de serviciu în afara biroului.

 

3. Latura emoțională ar putea fi dezvoltată prin creearea și/sau îmbunatațirea relatiilor cu ceilalți, dar mai ales cu cei apropiați. Aici inteligența emoțională joacă un rol esențial, mai ales dacă ne gândim la faptul că cei mai mulți dintre noi venim cu o încarcătură cultural-social-emoțională ce are la bază principii și convingeri limitative, mai puțin potrivite timpurilor noastre.

E greu de spus în câteva cuvinte cum putem dezvolta această abilitate, s-au scris sute de cărți în ultimi 25 ani. Pe scurt implică conștientizarea, gestionarea și înțelegerea propriilor emoții precum și înțelegerea și recunoașterea emoților celorlalți.
Dr. George Vailant (2008), un cercetător care și-a dedicat întreaga carieră unui studiu longitudinal (72 ani- studiul Grant) ce urmărea să identifice “ce anume ne face fericiți?”, a fost întrebat ce a învățat după 40 de ani de implicare activă în acest studiu, iar răspunsul său este cât se poate de simplu: “Singurul lucru care contează cu adevărat în viață sunt relațiile noastre cu ceilalți oameni.

 

4.   În ceea ce privește planul spiritual, aceea zonă care dă sens și semnificație vieții noastre, este bine, daca încă nu știm, să ne descoperim valorile personale și să le știm așa cum ne știm numele, înălțimea sau greutatea, spunea Daniel David (2011) pe blogul său personal. Este la fel de important ca aceste valori să corespundă cu valorile companiei în care ne desfășurăm activitatea.

Dezvoltarea laturei altruiste, prin investirea câtorva ore din timpul nostru ca voluntari în diferite proiecte sociale sau culturale, cu scopul ajutorării celor mai puțin privilegiați de soartă, însă fără a ne limita doar la donații în bani, aduce mai multă însemnătate vieții noastre și poate chiar conduce la descoperirea menirii personale. Credința într-un Dumnezeu, Creator, entitate, conștiință divina sau orice altă formă sau denumire vreți să-i dați, duce de asemenea la o stare de acceptare și împacare cu sine și implicit la stare de bine și fericire.

Dacă ți-a plăcut articolul și dorești și alte idei și recomandări despre cum poți fi fericit acasă și la serviciu, poți da lik pe facebook.

Leave a comment