Gestalt Terapie – terapia evidentului

Aici și Acum-terapie gestat - fenomenologie
Aici și Acum-terapie gestat – fenomenologie

Fenomenolologie – cum vede clientul lumea aici și acum

 1. PUNEREA ÎNTRE PARANTEZE – consta în abandonarea credințelor, valorilor și atitudinilor (proeictive) ale terapeutului față de ceea ce aduce clientul în terapie și explorarea fenomenului în momentul actual: ce simte, ce crede, cum vede… lucrurile raporat la ceea ce tocmai a spus.
  ce simti despre asta? ce inseamna acestu lucru pt tine? Cum s-a intamplat asta?
  Este ca și cum îl descoperi pe client în fiecarea moment! Segregarea imagini de fond și centrarea pe ceea ce este esențial, pe imaginea unică și nealterată prezentă aici și acum.
 2. DESCRIEREA- conștiența și prezența terapeutului pentru a descrie ceea ce vede, aude sau simte(și alte căi de contact cu lumea) în legătură cu ceea ce aduce clientul fără a interpreta ceea ce experiențiază (conținut intern brut); limitarea descrierii la ceea ce este
  Terapeutul calibrează poziția corporală, respirația, tonul vocii clientului și rămânând în contact atât cu clientul cât și cu interiorul său, pentru a DESCRIE ce simte în corp atunci când clientul se deschide.
  ATENȚIE – tehnica este foarte puternică și expunerea clientului prin descrierea fenomenelor de care acesta este forte puțin conștient trebuie făcută cu multă sensibilitate și grație.
 3. ORIZONTUL – tot ceea ce apare în terapie poate avea aceeași importanță; nu există o ierarhie a elementelor prezente, apărute în timpul procesului terapeutic.
  EX. Poziția corpului sau privirea într-o altă direcție, este la fel de importantă cum este și ceea ce spune în acel moment clientul.
 4. CURIOZITATEA ACTIVĂ – curiozitatea terapeutuliui în legătură cu ceea ce experiementează clientul – folosirea întrebărilor deschise, evitarea lui DE CE?, întrebări ce vizează procesul clientului și mai puțin conținutul.
  Micro-Procesul – permisiunea și încurajarea clientului sprea a conștientiza și investiga secvență cu secvență, un răspuns complex la un fenomen apărut în câmp și care îl privește în mod special pe acesta. Întrebarea potrivită pentru explorare – Ce se întamplă acum? sau Ce s-a întamplat atunci? – !!! Util atunci când clientul spune NU ȘTIU!

  Beneficii –
  – vindecare prin ascultare fără a fi judecati
  – crește gradul de conștientizare,
  – încurajează clientul să rămână prezent
  – deschide noi posibilități
  – ajută clientul să-și construiască semnificația și să ofere sensul potrivit existenței sale.
  – ajută terapia în identificarea patternurilor dezadaptative

TEORIA CÂMPUL – ține de explorarea fenomenologică a lumii interne, lumii externe (inclusiv terapeutul) a clientului și relația în continuă schimbare dintre acesta și terapeut.

Clientul ajunge să conștientizeze că, prin organizarea și interpretarea câmpului participă activ, la co-creerea experienței sale.

Leave a comment